A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

 

Kávékülönlegességek

Van, aki forrón szereti, más jegesen

A kávét, a világ legsokoldalúbb italát isszuk édesen, kesernyésen, forrón, jegesen, vagy akár mézzel, tejhabbal lágyítva. A víz után a második leggyakrabban fogyasztott ital felébreszt, s egyben energiával tölt el. 

Terítéken az alkoholos kávék

Ütős párosítások:

Mindannyian ittunk már eszpresszót, hosszú kávét, kapucsínót, melange-ot. De a legnépszerűbb kávéféléken kívül számos más, érdekes, izgalmas, igazi gasztronómiai élvezetet nyújtó kávékülönlegesség is létezik.

Barraquito kávé

Barraquito: Ez a különleges kávéfajta elsősorban a Kanári-szigeteken élők kedvence. Az elnevezés mögött pedig egy sűrített tejes, aromás ital található, amihez tejhab, fahéj és citromhéj is dukál. E kávékülönlegesség elmaradhatatlan alapja a likőr. A barraquitot a Zalaco Bisztróban kávélikőrrel szolgáljuk fel.

 

 

  

Mária Terézia kávéMária Terézia: Ausztriában a konyakos, vaníliás tejszínhabbal megbolondított császári melange mellett a Mária Terézia fantázianévre keresztelt kávé számít az abszolút kedvencnek. Az ital meghatározó összetevője mindenütt a narancslikőr, amely forró kávéval elegyedik. A tetején eloszlatott tejszínhabot színes cukorkák díszítik. Illata isteni, íze krémesen lágy. 

 

 

 

fagyis kávé

Kahlua eszpresszó diófagylalttal: A dió és a juharszirup kivételes párosítását ötvözi ez a kávékülönlegesség, amely összetevőinek köszönhetően is garantáltan jó kedvre derít. Az erős fekete ízét kávélikőr tompítja. Az ébresztő italt diófagylalttal és természetes édesítőszerrel, a mézes állagú juharsziruppal kínáljuk. 

 

  

 

Egy csészényi kávétörténet: 

A kávé eredetéről és jótékony hatásairól számos legenda kering. Az egyik legismertebb történet szerint: Káldi, a kecskepásztor állatait legeltetve az egyik hegyoldalon furcsa dologra lett figyelmes. Amikor kecskéi a hegyoldalt beborító növények apró, piros bogyóiból szemezgettek, láthatóan élénkebbé váltak. A kecskepásztor megpróbált utána járni a rejtélynek, és maga is megkóstolta az érdekes növény termését. Amint elmajszolt néhányat a piros bogyók közül, máris erősnek és feldobottnak érezte magát. Káldi csodára gyanakodott, így tüstént elrohant a szomszédos kolostorba és izgatottan beszámolt a történtekről az apátnak. A csodálatos növény bogyóit az apát kezébe adta, majd megpróbálta meggyőzni mesés hatásukról. Az apát azonban az ördög kezét gyanította a dologban, és a bogyókat a tűzbe vetette. Néhány másodperc múlva azonban varázslatos illat töltötte be a kolostor nagytermét és az apát azonnal belátta tévedését. Ilyen mesés illat csak isteni eredetű lehet! A megmaradt bogyókat kikapartatta a tűzből, és vízzel kevertette össze, majd mindannyian megkóstolták életük első kávéját.

Tudtad?

A fekete kávé a legerősebben pörkölt kávészemekből készült főzet. A kávé lehet közepesen és enyhén pörkölt is. Bizonyítottan pozitív élettani hatása van: elősegíti az emésztést és az agy működését. Elkészítésének és tálalásának világszerte eltérő hagyományait találjuk. A kávé őshazája Etiópia. A kávézás szenvedélyének Európában, a XVII. század végén először a franciák kezdtek el hódolni. A feketét étkezések után szolgálták fel. A kimutatások szerint manapság Finnországban és Norvégiában fogyasztják egy főre számítva a legtöbb kávét.

Koktélkülönlegességek

Felrázva és keverve 

Ízelítő a Zalaco Bisztró koktél kínálatából 

Öt klasszikus, közkedvelt, vagy éppen ütős koktél a Zalaco Bisztró kínálatából: 

mai thai koktél1. Mai Tai:

Ez a koktélklasszikus napjaink egyik legkedveltebb, felrázandó „shakelős” italai közé tartozik. Finom, mandulás ízű, erős ital. Elkészítéséhez tört, darált jég szükséges, amihez barna rum is társul. Az összetevők között szerepel a cointreau, a kristálytiszta alkoholok egyik legnépszerűbb képviselője is. (A valódi minőségű, 150 éves örökségű, francia ital a világ legegzotikusabb tájain érő, édes és keserű narancs héjának keverékén alapul.) Nincs Mai Tai frissítő lime és mandulaszirup nélkül. Ne kerülje el a figyelmüket, hogy az italban nincs üdítő. 

  

mai thai koktél

2. Cosmopolitan:

Elsősorban a Szex és New York című sorozatból lehet ismerős ez a nem túl édes, s nem is nagyon száraz koktél, amely a fiatal nők egyik kedvence. A legtöbb forrás szerint a koktélt 1985-ben a floridai South Beachen dolgozó mixerlány, Cheryl Cook alkotta meg. (Az eredeti receptje szerint a koktélba kell absolut citron, egy löttyintésnyi triple sec, egy csöppnyi rózsacitrom és ugyanennyi áfonyaszörp, amely csinosan rózsaszínre festi az italt.) Tobí Cecchini, a manhatteni Odeonban azonban ezen recept hanyagul leírt változatát használta. Idővel az ő variánsa lett az ital elkészítésének általánosan elfogadott alapja. A Zalaco Bisztróban is a Cecchini-féle változat kóstolható meg: azaz a cointreau és a frissen facsart lime leve keveredik egymással. 

mai thai koktél3. White Lady: 

A fehér hölgy Y pohárban érkezett meg hozzánk. A klasszikus, elegáns ital kiváló a vacsorát megelőző beszélgetésekhez. Az aromás rövidital összetevője a gin, a cointreau és a citromlé, amiket jéggel összerázunk, s koktélpohárba szűrünk. A végeredmény egy nagyon kellemes, mégis markáns, karakteres koktél. 

 

  

 

   

mai thai koktél4. Sex on the beach:

Hazánk kedvelt, vodka alapú itala. A klasszikusnak számító koktél legfőbb marketingje a neve. Számos variációja létezik. A Nemzetközi Bártender Szövetség hivatalos Sex on the beach receptje szerint az ital fő összetevői: a vodka, a barackpálinka, a narancslé és a vörösáfonyalé.  Az összetevőket shakerben, jéggel együtt rázzuk össze. A variációk sorában előfordul, hogy a klasszikus receptben szereplő narancslevet ananászlével helyettesítik. Ez a változat kóstolható meg a Zalaco Bisztróban is. 

mai thai koktél5. Long Island Iced Tea: 

Nagy klasszikusaink legütősebb koktélja a Long Island Iced Tea.

Ezzel a férfias keverékkel óvatosan kell bánni, mert összetételéből adódóan kemény ellenfélnek bizonyul, annak ellenére, hogy külsőre teának tűnik. Megjelenése miatt közkedvelt volt a diszkréciót igénylő amerikai szesztilalom idején is. A gin, vodka, tequila, rum, triple sec társítás miatt igazán ütős koktélról van szó, ami a kemény férfiak kedvence is egyben. A szeszesital összetevőket kólával öntjük fel. Az ártatlan külső azonban senkit se tévesszen meg!

Kortynyi koktéltörténet: 

A koktélokra vonatkozó első hivatalos 1806-ból származik. A The Balance and Columbian Repositori napilap május 13-ai számában jelent meg ez a meghatározás: „A koktél különböző szeszesitalokból, cukorból, vízből és keserűkből kevert kitűnő, élénk ital.” Az első koktélkeverési kézikönyvet 1862-ben adták ki. Az első időkben vitathatatlanul az Egyesült Államok és Kuba bárjaiban lehetett rátalálni a koktélkészítés legavatottabb mestereire, akik százféle összetevőből olyan italokat tudtak keverni, amiknek pompás színe és díszítése a büszke páva vagy éppen a kakas farktollára emlékeztetett. Állítólag innen az elnevezés: cocks tail, vagyis kakas farka.  Egy másik történet szerint: Coctel, mexikói királylány apja az udvarába érkező amerikai tiszteket különleges, kevert italokkal kínálta a XIX. század elején. Mivel a vendéglátás közben a lányához is gyakran szólt, a katonák azt hitték, hogy Coctel az ital neve. 

Az USA-ban az alkoholtilalom új korszakot nyitott a koktélok történelmében. Ekkor a „zugivók” mindenféle trükkökhöz folyamodtak, hogy kortyolhassanak a sokszor teának álcázták áhított nedűkből. Ekkor alakultak ki az álnevek használatai is egy-egy italhoz kapcsolódóan, s a felszolgálásuk is különlegessé vált.

A koktélok végtelen variációjának csupán az emberi fantázia és a kreatív kísérletezés kedve szabhat határt.  Egy bizonyos, a kevert italok alapját nagyban befolyásolja az adott ország nemzeti szeszesitala. Ilyen például: Mexikóban a tequila, a Karib-térségben a rum, Franciaországban a konyak, Oroszországban a vodka, Skóciában pedig a whisky. Hazánkban, napjainkban a rum alapú kevert italok a legkedveltebbek, mint például a Pina Colada, a Mojito, a Cuba Libre vagyis a Bacardi Cola. Szintén gyakran fogyasztjuk a vodka alapú Sex On The Beach-et, vagy éppen Long Island Iced Tea-t.

Teakülönlegességek

Lélekmelegítő teák

A Zalaco Bisztróban több, mint 50 féle frissítő és egyben nyugtató hatású,  immunerősítő, ízletes teát tartunk. Segítünk a választásban!

Öt izgalmas tea, ha már unod a citromosat!!!

Fekete tea, tejjel

mai thai koktél1. Chai tea fahéj, ánizs, gyömbér fűszerekkel:

Karakteres, gazdag ízét különleges összetevőinek köszönheti. Az erős fekete teához, többféle aromás fűszer, cukor és zsíros tej társul. Ez az Indiából származó ital is számos variációban létezik, ugyanis őshazájában vidékenként más-más fűszert: leggyakrabban gyömbért, zöld kardamomt, csillagánizst, feketeborsot, fahéjat kevernek bele. Az ital állaga magas tejtartalma miatt leginkább a kapucsínóra hasonlít, így annak alternatívájaként is fogyasztható. Ezt a teakülönlegességet az egzotikus aromák kedvelőinek ajánljuk. 

Zöld tea

mai thai koktél2. Japán cseresznye: 

A fekete tea után a zöld tea a legnépszerűbb, legelterjedtebb teafajta Európában. Ázsiában a mindennapok része, kultusza 3000 éves. A növényt nagyon csekély ideig hagyják oxidálódni, sodorják, szárítják, végül eladják. Kíméletes eljárása miatt magas a vitamintartalma. Kiváló étrend-kiegészítő, cukorbetegeknek ajánlott. Hagyományos recept alapján fekete  ribizli szirommal és cseresznye aromával ízesített ital. Magas antioxidáns tartalma miatt rákmegelőző hatású. A főzet karakteres, mégis kellemes ízű, valódi cseresznyés utóízzel. Az illata egyszerűen mesés. 

Vörös tea

mai thai koktél3. Rooibos tea, vanília ízzel: 

Valódi teakülönlegesség, amelynek hatóanyagait egyes tudósok gyógyszerré nyilvánítanák. Cserjéje Dél-Afrikában honos, ahol a XVIII. század végétől előszeretettel alkalmazzák. Az utóbbi néhány évtizedben azonban a nyugati országokban is közkedvelt frissítővé vált.

Az elsősorban koffeinmentességéről elhíresült rooibos tea magas ásványi anyag és antioxidáns tartalmának köszönhetően az egész szervezetre pozitív hatást gyakorol. Erősíti az immunrendszert, serkenti az emésztést, lassítja az öregedést. Igazi zsírégető tea, amely koffein hiányában a vizesedés kellemetlen tüneteitől is segít megszabadulni. Vanília aromával fenséges. 

Gyümölcstea

mai thai koktél4. Goji bogyó, szederdarabokkal:

A magvas, skarlátvörös színű bogyó, a goji gyümölcs legendája 5000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A bogyó súlyarányosan ötszázszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, vagy bármelyik más gyümölcs. Kiemelkedően magas a vastartalma. Az álmatlanságban, szívritmuszavarban szenvedők, valamint a szorongó emberek nyugtató teája. A gyümölcs a lépes méznél is több aminosavat tartalmaz, csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Egyes tanulmányok szerint vérfiatalító hatású. Emellett javítja az emlékezőtehetséget, enyhíti a fejfájást, a szédülést, erősíti a csontokat, gyulladáscsökkentő hatású. A goji bogyó, vagy más nevén kínai farkasbogyó sokakat a mazsolára és a szárított papayára emlékeztet. Aromája inkább édes, csupán nyomaiban savanykás ízű. Hollywoodi sztárok igazi csodabogyója. 

Gyógytea

mai thai koktél5. Hibiszkusz tea:

Az arab világ népszerű frissítője, a fáraók kedvenc itala. A hibiszkusz növény Kínában a gazdagságot és a hírnevet jelképezi. A hagyomány szerint Egyiptomban és Szudánban gyakran isszák az esküvők végén a friss házasok egészségére. Az arabok például azért isznak forró hibiszkusz teát, mert rájöttek, hogy a meleg ital beindítja a test természetes hűtési folyamatát. Finom íze mellett a hibiszkusz tea számos jótékony hatással is rendelkezik. A magas vérnyomásban szenvedőknek érdemes mindennap több csészével elkortyolniuk belőle. Állóképesség javító, köhögéscsillapító hatású, gyerekeknek is adható, mivel nem tartalmaz koffenit.  A hibiszkusz biztonsággal fogyasztható gyógynövény.